دیوار چین که یکی از طولانیترین سازهها محسوب میشود، میتواند لقب گردشپسندترین منطقه آسیا را به خود اختصاص دهد. با اینکه این سازه بسیار مشهور با زحمت و رنج میلیونها برده ساخته شده است اما دیواره دفاعی بسیار عالی برای محافظت در مقابل مهاجمان و حکومتهای دیگر محسوب میشد. در ادامه متن به بررسی بیشتر این سازه خواهیم پرداخت.
آشنایی کامل با دیوار چین
دیوار چین شامل دیوارها با بخشهای عظیم متعددی است که از نمای بالا بسیار شبیه به اژدها است و به همین دلیل گاهی آنرا اژدهای خفته در دل جنگل مینامند. این دیواره دفاعی در بخش شمالی کشور چین قرار دارد که در سال 1987 به ثبت یونسکو رسیده است.
نکته مهم اینکه دیوار بزرگ چین طی سالهای متعدد تکامل یافته و شروع به ساخت اولیه آن به حدود قرن 9 پیش از میلاد باز میگردد. این دیوار در ابتدا به شکل دیوارهای چندگانه ساخته شد که جنس آن تنها از خاک کوبیده شده بود.
جنبه ساخت این دیوارها به محافظت در مقابل چادر نشینان شمالی باز میگشت. قسمتهای شمالی کشور چین، با اینکه اتحاد در کشور برقرار شده بود، هنوز هم در مقابل حمله مغولها، ترکها و دیگر دشمنان کشور آسیب پذیر بود. نوبت به گسترش دیوارها به دست امپراطور وقت رسید که از این طریق برخی از آنها را به یکدیگر متصل کرد و برخی دیگر را نیز گسترش داد. تکامل این دیوار به دست شی هوانگ یا سلسله Qing انجام شد که پس از فوت آن و روی کار آمدن پادشاهان دیگر، سعی بر تکامل و حفظ این دیوار برای حفظ امنیت امپراطوری خود داشتند.
طول، عرض و ارتفاع دیوار چین
امروزه دیوار چین بیش از 21 هزار کیلومتر طول دارد. متوسط ارتفاع این دیوار حدود 7 متر و عرضی حدود 6 متر را شامل میشود که توسط برجهای مراقبتی متعدد برای نگهبانی در نظر گرفته شده بود. بسیاری از مورخان بر این عقیدهاند که طول این دیوار در پارهای از تاریخ تا 50 هزار کیلومتر میرسیده که بر اثر جنگهای متعدد و وارد شدن آسیب حدود بیش از یک سوم آن از بین رفته است.
نکته جالب در مورد این برجهای مراقبتی اینکه به وسیله آتش به یکدیگر پیغام داده و همدیگر را از وجود خطر مطلع میساختند. 25 هزار برج نگهبانی در این دیوار وجود دارد که امنیت قسمتهای مرز شمال کشور چین را در پارهای از تاریخ تضمین میکرد. این برجها در فواصل 500 متری از یکدیگر قرار دارند.
دیوار چین امروزه بیشتر از جنبه امنیتی و حفاظتی برای کشور، به مکانی فرهنگی، توریستی، تاریخی و گردشگری تبدیل شده است. در ادامه متن به بررسی تمام جاذبههای دیدنی این دیوار خواهیم پرداخت.
نکات و رازهای جالب در مورد دیوار چین
معماری پرپیچ و خم دیوار چین امروزه جاذبهای پر رمز و راز و دیدنی برای همه است. مقاومت این دیوار برای حفاظت از کشور و روی کار آمدن روشهای حفاظتی و امنیتی مدرن، سبب شده تا جنبه دفاعی بسیار کمرنگی از این دیوار دیده شود.
با اینکه در برخی از قسمتهای این دیوار یا اطراف آن برای آموزشهای نظامی در نظر گرفته شده است، جنبه فرهنگی تاریخی پررنگتری از این دیوار برای گردشگران محسوب میشود. در ادامه به طور کامل این جنبههای منحصر به فرد دیوار چین را برایتان بیان خواهیم کرد.
دیوار چین از ماه
یکی از معروفترین شایعات و عجایبی که در مورد دیوار چین وجود دارد و فکر بسیاری از افراد را مشغول کرده این است که آیا واقعا دیوار چین از ماه با چشم غیر مسلح قابل رویت است؟
نکته قابل توجه اینکه مرتفعترین قسمت دیوار چین 7/88 متر است که بسیاری از فضانوردان تا فاصله 180 مایلی از سطح زمین این سازه مشهور را با چشم غیر مسلح دیدهاند. یعنی از دوربین یا ابزار خاص دیگری برای مشاهده زمین استفاده نکردند و شاهد دیوار چین و سازههای دیگر بودهاند. پس این موضوع تنها یک شایعه و افسانه به دلیل وصف عظمت دیوار بزرگ چین بوده است.
کتیبههای دیوار چین
از دیگر جاذبههای تاریخی این سازه عظیم، وجود کتیبهها و دیوار نوشتههای متعددی است که داستانهای کهن، افسانههای اساطیری و برخی وقایع را به تصویر کشیده است. معروفترین این سنگنگارهها به منگ چیانگو زن یکی از کارگران ساخت این دیوار تعلق دارد که نمایانگر فرهنگ سنتی این کشور است.
درد و رنج ساخت دیوار چین
یکی از اتفاقاتی که برای ساخت دیوار چین همه افراد در ذهنشان دارند، درد و رنجی است که کارگران طی ساخت آن متحمل میشدند. بر اساس برخی از افسانهها بر این عقیدهاند که دیوار چین مکانی از گورهای دسته جمعی کارگران، در نزدیکی یا حتی درون دیوارها است. برخی از آنها بر اثر کار اجباری و خستگی مفرط و برخی دیگر بر اثر تصادف و گرسنگی از بین رفتهاند و در همانجا دفن شدهاند.
نکته این موضوع اینجاست که بقایای انسانی کشف شدهای در این قسمت وجود نداشته که صحت این موضوع را تایید کند. کارگران این دیوار زندانیان، مجرمان، روستائیان و سربازان بودند.
غلبهکنندگان بر دیوار دفاعی چین
دیوارهای ساخته شده با اینکه جنبه دفاعی داشتند اما با در گذشت شی هوانگ سلسله کینگ سقوط کرده و کم کم دیوارها رو به زوال رفتند تا زمانی که سلسله وی روی کار آمد و بر چین غلبه کرد. بعد از آن برای تامین امنیت کشور آنرا گسترش داده و بازسازی کردند.
در قرن 13 نیز چنگیزخان مغول و پسرش کوبلای خان بر این دیوارها غلبه کردند. بعد از آن به وسیله آجرهای مستحکم رو به تقویت دیوارها آوردند.
دیوار چین تا چه زمانی جنبه دفاعی داشت؟
قبایل مانچو با همکاری مغولها در سال 1644 توانستند مجدد سلسله کینگ را روی کار آورده و کشور را تصاحب کنند. آنقدر قدرت گرفتند و زمین و اراضی را گسترش دادند تا دیگر نیازی به دیوار چین برای دفاع نبود.
بعد از آن دیگر نیازی به بازسازی نبود و دیوار که با خاک کوبیده ساخته شده بود کم کم فرسوده شد و خاک آن کمی نشست کرد. گاهی از سنگ و مصالح آن نیز برای ساخت و ساز غارت میشد. امروزه جنبه دفاعی برای این دیوار وجود ندارد و فقط در جنگ جهانی دوم از بخشهایی از آن برای دفاع در مقابل ژاپن استفاده کردند.
نکات و جنبههای جالب در مورد دیوار چین
- قدمت دیوار چین به بیش از 2300 سال میرسد.
- دیوار چین از 9 استان این کشور عبور میکند: گانسو، نینگ شیا، شاآنشی، شانشی، مغولستان داخلی، پکن، تیانجین، هبئی، لیائونینگ.
- امروزه حدود یک سوم دیوار چین از بین رفته است.
- پربازدیدترین قسمت آن به نام بادلینگ است. 300 سیاستمدار از این دیوار دیدن کردهاند.
- از سال 1644 به بعد از این دیوار برای جنبه دفاعی استفاده نشد.
- بر اثر فرسایش و بیابان زایی ناشی از تغییر رفتار انسانی، تا 20 سال آینده بخشهایی از قسمت شمالغربی دیوار در استانهای گانسو و نینگ شیا از بین خواهند رفت.
- بازسازی این دیوار از سال 1957 آغاز شده و امکان رساندن مصالح با ابزار و ماشینآلات وجود ندارد که با قاطر این کار را انجام میدهند.
- افسانه مینگ به نام زنی است که بر دیوار گریست تا استخوانهای همسر فوت کردهاش از آن بیرون زد و آنرا در آنجا دفن کرد.
گردشگری بر روی دیوار چین
یکی از جذابترین فعالیتهایی که گردشگران با مراجعه به دیوار چین انجام میدهند پیاده روی روی آن و مشاهده مناظر بسیار زیبا بر روی این دیوار است. اکثر گردشگران با احساس غرور و تجسم فکر و درایت چینیان در ذهن بر آن عبور میکنند.
امروزه جنبه دفاعی برای این دیوار وجود ندارد و از آن به عنوان مکانی فرهنگی یاد میشود که با خیال آسوده میتوان بر این مکان تاریخی در کنار طبیعت زیبا قدم گذاشت. این دیوار شامل پلهها، برجهای نگهبانی و مسیرهایی است که زمان طولانی را بدون تکرار میتوان در آن تجربه کرد.
دیوار چین پیوسته نیست و برای عبور از کوهها و رود و دریا ساخته نشده است. تصاویری که در بسیاری از سایتها و مجلات مشاهده میکنید مربوط به بخش جیانگو است که منطقهای بسیار زیبا و گردشپسند محسوب میشود.
نکات پایانی
در این متن به معرفی دیوار چین برای علاقمندان به گردش و قدم گذاشتن در تاریخ پرداختیم. این دیوار به عنوان یکی از عجایب هفت گانه جهان شناخته میشود و عنوان بزرگترین دیوار را به خود اختصاص داده است.